הקלישאה אומרת שהתרופה הטובה ביותר למחלה היא מניעה. מניעה תעשה ע"י פעולות יזומות וגם ע"י שימת לב להתראת הכאב של הגוף. חשוב להגיב לכאב ולהגיע לטיפול, כיון שאין בשיניים מנגנון יעיל לריפוי עצמי.
מה הבעיות שקשורות בחלל הפה?
- עששת
- מחלות חניכיים
- חבלות
- הרגלים מזיקים
- שחיקת שיניים
- פרקי לסת
- בעיות דיבור
- לשון קשורה
- הפסקות נשימה בשינה
מה תוכלו לעשות למניעתן?
1. עששת הינה ריקבון של חומר השן ונגרמת ע"י חיידקים. שנים רבות עובדים על פיתוח חיסון לחיידק העששת,עד כה ללא מוצר סופי. בינתיים המניעה מתמקדת בסילוק פיזי של החיידקים – בבית ובמרפאת השיניים .
בבית
- יש לצחצח פעמיים ביום לפחות אחרי הארוחות.לא להפעיל כח רב בצחצוח- זה גורם לנסיגת חניכיים! חייבים לצחצח בין השיניים עם חוט/קיסם מבריש/מברשות יעודיות. גם על הלשון יש מצבורי חיידקים- הסירו אותם עם מנקה לשון. למי שיש עששת מרובה מומלצת משחה עם ריכוז גבוה במיוחד של פלואור ,המגן על השיניים.יש לקבל מרשם מרופא השיניים.
- תזונה הממעיטה בסוכר ובמזון דביק,משקאות מוגזים או מיצים.אם כבר מכניסים משהו מתוק לפה אז עדיף אחרי ארוחה גדולה – אז זרימת הרוק גדולה יותר בעקבות לעיסה והסוכר ישטף מהר יותר מהשיניים.רצוי גם ללעוס מסטיק ללא סוכר לזמן קצר בסיום הארוחה.לא כדאי לתת לתינוקות בקבוק עם מזון או שתיה ממותקת לפני השינה וכאמצעי השתקה בלילה.
במרפאה
- בדיקה וצלומים מדי חצי שנה לאיתור מוקדי עששת חדשים
- הפלרה עם ג'ל פלואוריד לחיזוק פני השטח של השיניים
2. מחלת חניכיים מתפתחת לרב בלי כאבים ולכן קשה לגלות אותה.כדי לאתר אותה ולמנוע את התפתחותה כדאי לעשות:
- בדיקת חניכיים מקיפה פעם בשלוש שנים או לעיתים קרובות יותר לפי הצורך. בדיקה זו נועדה לגלות את מוקדי המחלה.
- ניקוי שיניים במרפאה מדי חצי שנה או לעתים קרובות יותר בהתאם להוראות הרופא.רק ניקוי מקצועי יכול להסיר אבנית ולהכנס לתוך החניכיים. אפשר להעזר במשחת הרדמה לחניכיים ובזריקת אלחוש לפי הצורך,בהיפנוזה ו בגז צחוק.
- הפסקת עישון
3. טראומה או מכה לשיניים
- בפעילות ספורטיבית דאגו למגינים לגוף,כסדות ומגיני פה.
- בנפילה קדימה הושיטו ידיים כדי ליפול עליהן ולא לספוג את המכה בפנים.
קיבלתם מכה בשניים ?– זהו מצב חירום .הגיעו מיד לרופא השיניים. אנא ראו חבלות בשיניים
4. הרגלים
- מציצת אצבע גורמת לבליטת השיניים ולמנשך פתוח.
- הכנסת חפצים זרים לפה כמו עפרון – כנ"ל וגם שחיקה ושברים.
- פתיחת בקבוקים עם השיניים –סדקים,שברים.
- לעיסת מסטיק מעל דקות ספורות –יכולה לגרום לבעיות בפרקי הלסת.
- פירסינג בשפה/לשון –עלול לשבור את השיניים או לגרום לפגיעה בחניכייים.
- בולמיה – אכילה והקאה לסרוגין מביאה לרקבון השיניים
קשה להפתר מהתנהגויות נרכשות.קבלו תמיכה מתאימה אם החלטתם לשנות אותן.
5. שחיקה גורמת לאיבוד חומר שן ,לרגישות ודלקת בשן ואובדן גובה הפנים.
יש שחיקה בערות ושחיקה בשינה. מטופל שלי היה בסטרס יומיומי עקב תנאי עבודתו.הוא הידק את שיניו ושפשף אותן זו בזו עד שהן הגיעו למחצית מאורכן המקורי. במצב זה כתרים על השיניים נועדו לשחזר את הצורה והגובה ההתחלתיים..פלטה שקופה בשעות העבודה שמרה על הכתרים מפגיעה נוספת.המטופל קיבל המלצה לטיפול תומך כדי להתגבר על הלחץ. אם הוא היה מגיע מוקדם יותר הטיפול בפלטה היה שומר על שיניו מפני שחיקה ללא צורך בשיקום עם כתרים.
שחיקה בשינה אינה מודעת.לרב בן הזוג יוכל לומר אם אתם משמיעים רעשי "טחינה ".לעתים מתלווים לזה כאבים בשרירי הפנים,פרקי הלסת או הראש.
רופא השיניים יוכל לראות גם לשון "מסולסלת"עקב הידוקה לשיניים, סימני נשיכה על הלחי,סימני שחיקה על השיניים ומשטחי התאמה בשחיקה בשטחי שיניים נגדיות.
טיפול בשחיקה הוא הפרדת השיניים ע"י פלטה שקופה מותאמת אישית הנקראת גם סד לילה.פלטה זו מורכבת בלסת אחת .פעולת השחיקה תמשיך, אך כעת הפלטה היא זו שתשחק ולא השיניים.
6. פרקי הלסת – לעתים שומעים קליקים או רישרוש באזור הקדמי לאוזן. זה קורה אם יש חוסר איזון בין השרירים והרצועות שמפעילים את פרק הלסת. כל עוד אין כאבים אין צורך בטיפול.אל תלעסו מסטיק מעבר לדקות ספורות. המנעו ממזון קשה ללעיסה שגורם לכם אי נוחות במפרק. אם יש כאבים שלא חולפים פנו לעזרה.
7. בעיות דיבור – נגרמות לעיתים עקב מנח שיניים לא נכון או ממנח לשון. יש לעשות הערכה אורתודונטית אם הבעיה בסגר השיניים ולפנות לקלינאית תקשורת שתלמד ותתרגל איתכם תפקודי לשון תקינים. אם הבעיה משולבת יש לפתור את בעית הלשון קודם כדי לאפשר ישור שיניים ולמנוע את חזרת הבעיה.
8. לשןן קשורה – היא לשון עם תנועתיות מופחתת עקב קשירה הדוקה מדי לריצפת הפה.הקשירה פוגעת בתפקודים חשובים שמשפעים על הבריאות הכללית- לעיסה,בליעה,דיבור,זרימת הרוק בפה והגיינה,בליטת לסת תחתונה,חסר סגירה קדמית של השיניים ועוד. הטיפול – חיתוך הסיב המחבר בין ריצפת הפה ללשון בינקות.
9. הפסקות נשימה בשינה הן בעיה רפואית, שמקבלת תשומת לב הולכת ועולה.כשהגוף לא מקבל את כל החמצן שהוא צריך הוא מפתח בעיות לב,כלי דם,ארוע מוחי ועוד.-מצבים שהם מסכני חיים ומקצרי החיים. הסיבה להפסקות נשימה יכולה לנבוע מהרפית רקמות לאורך קנה הנשימה.אם זה קורה עקב גלישת בסיס הלשון לכוון הלוע או הרפית החך הרך אזי התקן דנטלי, שמקדם את הלסת התחתונה ירחיב את המעב לקנה הנשימה ויגביר את זרימת האויר.ההתקן הוא זוג פלטות שקופות המותאמות לכל לסת ומיוחסות כך שהלסת התחתונה קדמית לעליונה. הוא מורכב בשינה בלבד. בערות יש לעשות תרגילי שחרור ללסת התחתונה כדי להחזירה למנח הטבעי שלה.
אנא ראו הפסקות נשימה בשינה כולל הרצאה מוקלטת
יש לכם שאלה?
התקשרו 0507622353 או מלאו טופס יצירת קשר